«

»

mai 10

Fără stres la examene!

SFATUL PSIHOLOGULUI

Pentru unii candidați, examenul este un prilej de întărire a statutului, pentru alții o amenințare. Unii sunt nerăbdători să înceapă mai repede, alții nu știu cum să îl mai amâne. Unii tremură de emoție la gândul că vor primi o notă, altora acest lucru le este relativ indiferent. Exemplele ar putea continua, punând în evidență reacții diferite, chiar opuse, la una și aceeași situație (uneori la una și aceeași persoană). De unde provin diferențele?

Din cel puțin două surse: pe de o parte din sfera personalității persoanei (a modului cum concepe aceasta examenul, a trăsăturilor sale de personalitate – cum ar fi emotivitatea, tendința de a vibra mai mult sau mai puțin amplu la o situație, a experienței sale anterioare), pe de altă parte din însuși specificul examenului.

Examenul este o adevărată încercare, chiar și pentru cei care se simt atât de bine pregătiți încât consideră că nu poate să îi surprindă nimic. Așadar, la examen ne confruntăm cu o serie de solicitări care induc un grad variabil de stres. Stă în puterea noastră să dăm organismului o mână de ajutor, intervenind cu iscusință minții în sensul adaptării la stres. Pentru unii candidați, examenul este un prilej de întărire a statutului, pentru alții o amenințare. Unii sunt nerăbdători să înceapă mai repede, alții nu știu cum să îl mai amâne. Unii tremură de emoție la gândul că vor primi o notă, altora acest lucru le este relativ indiferent. Exemplele ar putea continua, punând în evidență reacții diferite, chiar opuse, la una și aceeași situație (uneori la una și aceeași persoană). De unde provin diferențele?

Din cel puțin două surse: pe de o parte din sfera personalității persoanei (a modului cum concepe aceasta examenul, a trăsăturilor sale de personalitate – cum ar fi emotivitatea, tendința de a vibra mai mult sau mai puțin amplu la o situație -, a experienței sale anterioare), pe de altă parte din însuși specificul examenului.
Examenul este o adevărată încercare, chiar și pentru aceia care se simt atât de bine pregătiți încât consideră că nu poate să îi surprindă nimic. Așadar, la examen ne confruntăm cu o serie de solicitări care induc un grad variabil de stres. Stă în puterea noastră să dăm organismului o mână de ajutor, intervenind cu iscusință minții în sensul adaptării la stres.

Poziția cea mai potrivita față de stres poate fi rezumată într-o formulare simplă dar care trebuie interpretată adecvat. Astfel, putem spune că „la examen stresul este un rău necesar”: rău, deoarece starea de stres este resimțită în general ca disconfort (chiar și în formele sale moderate), ca neplăcere; necesar, deoarece o anumită doză de stres permite acea mobilizare optimă a organismului pentru obținerea succesului în raport cu scopul propus.

Deci, problema nu constă în a elimina complet stresul (lucru de altfel imposibil câtă vreme suntem ființe vii dotate cu simțire) ci doar în a-l transforma într-un factor de optimizare a stării de concurs. Aceasta se realizează de către persoana însăși, deci e vorba despre un proces de autocontrol.

Pentru a reuși să te relaxezi și, eventual, să mai și înveți ceva, îți oferim următoarele sugestii:

 1. Fă exerciții de relaxare!E plin youtube-ul de tot soiul de practici de relaxare care pot să-ți ofere liniște de care ai nevoie înainte de un examen, sau care pot să-ți ofere un somn bun și odihnitor cu o noapte înaintea „marelui eveniment”. Nu le subestima puterea, ci încearcă-le! Vei vedea că îți vor îmbogăți capacitatea de concentrare . În deosebi sânt utile dacă le vei practica cel puțin o săptămână până la începerea examenelor.

  2. Nu uita de sport!

  Dacă tot îți face probleme insomnia, sportul, mai ales cel practicat seara după o zi de studiu extenuantă, te scapă de stres și te ajută să fii calm și relaxat la examenul de a doua zi. Te eliberează de gânduri și energii negative și îți oferă o noapte odihnitoare. Beneficiile sportului nu sunt niciodată de ignorat, mai ales în timpul sesiunii.

  3. Acorda-ți momente de singurătate!

  În timpul sesiunii, vei fi înconjurat de colegi adesea mai stresați decât tine care nu vor face decât să te încarce cu energie negativă. Prin urmare, din când în când, acordă-ți momente de singurătate, în care să nu vezi pe nimeni care ți-ar putea afecta starea de spirit. Plimbă-te prin parc, închide-te în cameră (cu telefonul, de asemenea, închis), etc.

  4. Mănâncă sănătos!

Pentru unii dintre noi, stresul se traduce prin pierderea apetitului, în timp ce pentru alții, stresul accentuat înseamnă o pofta nebună de mâncare. Indiferent care este situația în care te încadrezi, încearcă să mănânci cât mai sănătos atunci când treci printr-o perioadă de stres. Gândește-te că, adoptând o dietă sănătoasă, te vei putea concentra mai bine și acumula mai multă informație. Așadar, optează pentru fructe, legume, cereale integrale, în loc de tone de cafea, sucuri acidulate, energizante sau junk food. Cafeaua nu e recomandată pe timpul examenelor întrucât produce palpitații, accentuează stresul, ceea ce nu e de dorit. Alimentația zilnică trebuie să conțină fulgi de cereale cu lapte sau iaurt, smochine, fructe uscate,banane, pește și multe salate pentru a avea o memorie bună.

 1. Întocmește un program!

Împarte-și ziua în trei perioade diferite – dimineața, după-masă și seara – organizează-le în așa fel încât să aloci timp și studiului, dar și relaxării. Făcând acest lucru, te vei putea concentra asupra examenului care te așteaptă preț de câteva ore, dar vei putea uita cu desăvârșire de acesta în momentele de pauză.

 1. Eşti cel mai bun!

Spune-ți permanent ca ești cel mai bun și că lucrarea ta îl va impresiona pe cel ce o va citi.

7. Nu te panica!

Când ai văzut subiectele e posibil să ți se pară că nu mai știi nimic. Nu te panica. Citește-le pe toate și decide ce scrii mai întâi, ce știi cel mai bine, nu ce crezi ca e cel mai greu sau mai mult de scris.

8. Nu trebuie să te compari cu colegii tai!

E o regulă ce ar trebui sa fie reținută în această perioadă, pentru că nici un candidat nu trebuie să asemuiască ceea ce a învățat/scris cu prietenii, colegii etc., nu trebuie să îl intereseze dacă alții au terminat înaintea lui (poate aceștia au tratat superficial subiectul).

9. Respiră!

Când simți că te cuprinde panica, încearcă să tragi aer adânc în piept de câteva ori. Dacă nu reușești să te calmezi, poți apela la o așa tehnică de respirație menită să îți înlăture stresul și panica provocate de examen:

așează-te într-o poziție confortabilă, ține-ţi spatele drept și relaxează-ți umerii;

– pune-ți una dintre mâini pe piept, iar pe cealaltă, pe stomac – este important ca, în timpul respirației, stomacul să se ridice, iar pieptul să rămână nemișcat;

– inspiră adânc pe nas și expiră pe gură;

– repetă exercițiul atât cât este nevoie pentru a te calma – tehnica poate părea simplă, însă necesită practică pentru a deveni o obișnuință.

 1. Crede în tine!

Dacă ești încrezător în forțele tale vei fi mult mai senin la probe. Să fii sigur pe capacitățile tale și pe cunoștințele tale este esențial pentru a înfrunta examenele ce vin.

NOUTATE!

Oamenii de știință au descoperit că hormonii produși atunci când suntem stresați determină schimbări la nivelul celulelor din creier, ajutându-ne să stocăm informații mult mai ușor. Ei au descoperit că hormonii de stres, precum cortizonul și adrenalina declanșează schimbări în modul de funcționare a genelor din interiorul neuronilor, sporind capacitatea lor de învățare.
Cu toate acestea, prea mult stres are efecte negative asupra memoriei atenționează medicii și psihologii: „Dacă suntem prea stresați nu vom reține nici o informație nouă.”
E firesc să simțim că stomacul se ridică în sus, că avem noduri în gât, inclusiv crize de spasmofilie, dar dacă aceste simptome durează mai mult de două săptămâni, atunci e cazul să intervină un psiholog, pentru a reînvăța să trăim fără stres.

  Tinerii trebuie să știe că stresul nu dispare, vin alte examene ale vieții, și e bine să învățăm cum să-l gestionăm.

  Pentru o consiliere individuală puteți apela la psihologul școlar.

Articol realizat de psohologul colegiului, Chilaru Tatiana.