OPORTUNITĂȚI INEDITE: BURSE ÎN IT PENTRU LOCUITORII REGIUNILOR BĂLȚI ȘI CAHUL

Avatar CPBMD

·

Resursele umane sunt cel mai important capital pe care îl deține Republica Moldova și unicul care poate propulsa țara noastră în rândul statelor prospere și cu în indice înalt al calității vieții. În acest sens, industria tehnologiilor informaționale (IT) oferă toate posibilitățile și condițiile pentru ca talentul, potențialul și cunoștințele – să fie valorificate de către cetățeni la maxim, în interes propriu și în beneficiul comunității, prin creare de produse și serviciile de înaltă valoare adăugată.

Sectorul IT a înregistrat o dinamică și o creștere impresionantă pe parcursul ultimilor zece ani. Ponderea sectorului în PIB-ul Republicii Moldova este de 7%. Din 2016 până în 2018 cifra de afaceri în industrie a crescut de la 2.4 miliarde lei până 5 miliarde lei. În 2018, cifra de export a industriei IT a constituit cca 2.5 miliarde lei și a depășit practic exportul producției vinicole. Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, industria IT înregistrează cele mai înalte salarii, devansând chiar și sectorul financiar-bancar, remunerarea variind de la 600 la 5000 USD. Pe lângă remunerarea atractivă, angajații din IT pot explora și alte beneficii, precum asistență medicală suplimentară, acces la activități sportive şi de recreere, programe educaționale, spații de muncă conform celor mai înalte standarde, program flexibil.

În același timp, dezvoltarea economică a Moldovei rămâne centrată în Chișinău, aproape toate companiile IT de succes sunt localizate în capitală. În prezent, doar un număr redus de companii, relativ mici, activează în regiunile țării, inclusiv Bălți, Cahul și Comrat. Conform rezultatelor unui studiu efectuat recent, în prezent, în regiunea Bălți operează 26 de companii IT (188 de angajați), în Cahul – 6 companii (16 angajați) și în Comrat – 8 companii (12 angajați). Companiile locale se confruntă cu un deficit acut de resurse umane, această constrângere limitând semnificativ creșterea lor și posibilitate de a-și consolida competitivitatea.

Oportunități de dezvoltare în regiunile Bălți și Cahul – burse pentru programe de instruire în domeniul IT

Cu scopul extinderii oportunităților de dezvoltare în regiuni și crearea premiselor pentru conectarea talentului și potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT locale, Proiectul ”Tekwill” în parteneriat cu proiectul „Optim” lansează Programul de Burse în IT.

Inițiativa este realizată în regiunile Bălți și Cahul, cu susținerea Biroului de cooperare al Elveției în cadrul Proiectului ”Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație in Moldova‘’, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, precum și cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și Suediei în cadrul Proiectului ”Tekwill”.

Programul oferă instruire în domeniul dezvoltare web și se va desfășura în perioada aprilie – iulie 2020. Cursurile vor avea durata de 4 luni pentru regiunea Cahul și 3 luni pentru regiunea Bălți. Dezvoltarea web presupune construirea, crearea și mentenanța site-urilor web. În sens larg, include aspectele de design, publicare a conținutului, programare si managementul datelor. Termenul dezvoltator web se referă, de regulă, la aspectele non-design, de scriere a markup-ului și codului necesar funcționării unui site. Web developerii pot fi specializați în front-end, back-end și full-stack developeri.

Cursurile se vor desfășura în incinta Colegiului Politehnic din Bălți și Colegiului “Iulia Hașdeu” din Cahul și vor fi livrate de mentori cu experiență, conform unor programe de instruire special concepute și ajustate rigorilor curente ale industriei. În vederea asigurării performanțelor maxime în cadrul Programului și confirmării angajamentului participanților, bursele vor acoperi 70% din costul instruirii, beneficiarii urmând să vină cu o contribuție simbolică în sumă de 1500 MDL.

Criteriile de eligibilitate:

Criteriile de eligibilitate pentru participarea în cadrul programelor de instruire sunt următoarele:

  • Vârsta – începând cu 17 ani;
  • Studii liceale/medii speciale finisate;
  • Intenția fermă de a activa în domeniul IT.

Înregistrare în cadrul Programului:

Candidații interesați sunt invitați să completeze formularul de participare:

Termenul limită pentru înregistrare este 23 martie, ora 16.00. Perioada de selecție a participanților – 23-27 martie, 2020.

Întrebările privind condițiile programului pot fi adresate doar în formă scrisă, până la data de 18 martie curent, la adresa academy@tekwill.md.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux